10 tips voor een mooier én langer houdbaar bruidskapsel

Als je haar maar goed zit’ is een welbekende uitspraak en een cliché, maar o zo waar! Want de hele dag een mooi bruidskapsel, dat wil jij toch ook? Ik geef je 10 effectieve haartips waardoor je op jullie trouwdag langer van je gekozen bruidskapsel kunt genieten.

Haarlak. Laat ik dit nog een keer noemen, HAARLAK. Je bruidskapsel kan echt niet zonder! Dit klink misschien logisch, maar belangrijk is dat je ongeveer elke twee uur je haren laat sprayen. Dit zorgt ervoor dat je haren gedurende de dag minder gaan pluizen, je krullen minder snel uitzakken en je bruidskapsel blijft zoals jij dit graag wilt.

Veel merken hebben kleine verpakkingen, dus sjouwen met zo’n grote bus hoeft niet meer. Spray de lak niet te dichtbij je haren, maar van een afstandje. Nog beter om het iemand anders te laten doen, zo weet je zeker dat ook de achterkant een goede dosis haarlak krijgt.

Kies voor volume. Ik begrijp dat je niet overboard wil gaan met getoupeerd haar, maar een klein beetje toupage in je bruidskapsel kan al veel verschil maken. Vraag je haarstylist hier om en zo ben jij ervan verzekerd dat je haar tegen het einde van de dag niet plat op je hoofd zit.

Bloemen in je bruidskapsel. Verse bloemen kunnen op een warme zomerdag snel verwelken. Daarom is het raadzaam om met je bloemist te overleggen welke bloemen hiervoor geschikt zijn. Een aantal extra bloemen om halverwege de dag te kunnen verwisselen is aan te raden. Of kies ‘s avonds voor een mooie haaraccessoire, zo ben jij helemaal weddingparty-proof!

Stevige krullen. Wil jij je haar los of half opgestoken dragen? Kies er dan voor om je krullen iets strakker in te zetten. Misschien is dat niet de look waar je uiteindelijk voor wilt gaan, maar tegen de tijd dat je aangekleed bent en je de first-look hebt zijn je haren al iets losser en meer relaxed. Zo heb je veel langer plezier van je mooie krullen.

Start met “vies” haar. Wacht…wat? Voor zowel je proefsessie als op jullie trouwdag is het beter om te starten met droog “twee dagen oud” haar. Het lijkt het tegenovergestelde van wat je zou verwachten, maar voor je haarstylist is het gemakkelijker om mee te werken omdat het al meer textuur heeft. Pas gewassen haar is vaak te zacht en behoud minder makkelijk volume en laten we wel wezen vaak is de tweede dag je beste haardag.

Niet aan zitten. Nee, niet eens aan denken om eraan te zitten! Je hebt een professional ingehuurd om je bruidskapsel te creëren dus vetrouw erop dat het perfect zit. Aan je haren zitten, schudden, kneden of achter je oren stoppen zorgt er niet alleen voor dat gewenste look losser wordt, maar ook de olie van je handen is je ergste vijand. Deze olie zorgt ervoor dat je haar vetter en zwaarder wordt en dit gaat dus tegen het volume in dat je haarstylist voor je creëerde.

Testen. Test je sluier of haaraccessoire een dagje thuis, uiteraard zonder je aanstaande in de buurt. Deze kunnen je namelijk ongemak bezorgen of zelfs hoofdpijn. Als je je hiervan bewust bent voor jullie trouwdag kan je haarstylist een gedeelte van je haren touperen dat als het ware als een kussentje fungeert. Zodat als je daar de kam van bijvoorbeeld je sluier in vastmaakt je hier niets van voelt.

Sluier. Een sluier is natuurlijk prachtig, maar wat je wel moet weten is dat het invloed heeft op je bruidskapsel. Niet alleen omdat het vastgezet wordt in je haar, maar vooral omdat het wrijft en schuurt door je bewegingen, de wind of een lieve knuffel van een familielid of vriendin. Losse haren kunnen zelf gaan klitten onder een sluier! Verwacht dus niet dat je bruidskapsel ongeschonden zal blijven na het dragen van een sluier.

Een birdcage sluier kan een mooi alternatief zijn, ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende modellen, kleuren en materialen en geeft de hedendaagse bruid een elegante en retro chic look. Toch liever een traditionele lange sluier, kies er dan eventueel voor om een touch-up te boeken bij je haarstylist, zo ben jij de hele dag verzekerd van mooi zittend haar.

Dagelijkse routine. Wijk in aanloop naar jullie bruiloft toe niet af van je normale beauty routine. Je moet er toch niet aan denken dat die oh zo leuke nieuwe kleur helemaal verkeerd uitpakt of dat je uitslag krijgt van een nieuwe shampoo. Blijf vooral bij wat je altijd doet, maar sla één keertje je conditioner over voor jullie trouwdag. Zo heb je minder glad haar, je haarstylist is je dankbaar.

Knippen. Wel of niet knippen? Als je gekozen hebt voor los of opgestoken haar geeft pas geknipt haar niet altijd het ideale resultaat. Omdat de punten zo recht zijn kun je hier soms minder mooie krullen of vloeiende lijnen mee maken. Overleg na je proefsessie even of je haarstylist het nodig vind om het nog te laten knippen, vaak is dit namelijk helemaal niet nodig. Draag jij je haren pittig kort? Dan is twee weken van te voren knippen zeker aan te raden, zo komt jou model het beste tot zijn recht.